Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Εργασιακά και ασφαλιστικό επί τάπητος στη συνάντηση με την τρόικα

ΣΧΟΛΙΟ Αντί-δρασης: η ατζέντα των συζητήσεων αλλά και πολλές από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά είναι γνωστές πριν από πολλούς μήνες. Ο Βρούτσης δηλώνει (και είναι αλήθεια αυτό) πως η ηγεσία του υπουργείου είναι καθ όλα έτοιμη. Το ερώτημα είναι αν το συνδικαλιστικό κίνημα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει την νέα λαίλαπα. Για να μην κοροϊδευόμαστε με τα ρητορικά ερωτήματα όμως ας ομολογήσουμε την αλήθεια. Δυστυχώς το συνδικαλιστικό κίνημα δεν είναι έτοιμο. Με δηλώσεις ετοιμότητας στις τηλεοπτικές κάμερες ούτε αντίσταση κάνουμε , ούτε δυναμική δημιουργούμε. Για να γίνουμε πειστικοί στους εργαζόμενους πρέπει κατ αρχή να μιλήσουμε την γλώσσα της αλήθειας. 


Τόσο το εργασιακό όσο και το ασφαλιστικό θα βρίσκονται στην ατζέντα των συζητήσεων του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, με τους επικεφαλής της τρόικας, την ερχόμενη εβδομάδα στο Παρίσι.
Αυτό έκανε γνωστό κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας, αμέσως μετά τη σύσκεψη προετοιμασίας, στο υπουργείο Οικονομικών, του κ. Βρούτση, με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, χαρακτηρίζοντας, πάντως, τα δύο συγκεκριμένα μέτωπα «διαχρονικά».
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, «στο υπουργείο Εργασίας έχουμε ολοκληρώσει, είμαστε πάντα έτοιμοι, δεν υπάρχει πρόβλημα». Δεν θέλησε, όμως, να μπει σε λεπτομέρειες, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση εμμένει στην αύξηση σε 100, των δόσεων για τις ασφαλιστικές εισφορές.
Ο συγκεκριμένος παράγοντας ανέφερε, παράλληλα, ότι στο τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να είναι έτοιμες οι αναλογιστικές μελέτες για τα ασφαλιστικά ταμεία (αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση), ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι έτοιμη η μελέτη του ΚΕΠΕ για τη διοικητική ενοποίηση των ταμείων.
Στην ατζέντα της τρόικας για το υπουργείο Εργασίας, βρίσκονται, εκτός από τον αριθμό των δόσεων, τα «καυτά» ζητήματα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος (με βάση τις επικείμενες αναλογιστικές μελέτες), το εάν έχει πετύχει ή όχι το μοντέλο για τις ομαδικές απολύσεις (Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας), το δικαίωμα των εργοδοτών σε ανταπεργία, η αλλαγή στον τρόπο απόφασης για απεργία, κ.ά.
Εν τω μεταξύ, αργά το απόγευμα ολοκληρώθηκε και η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ν. Δένδια με θέμα τη συνολική επανεξέταση των ανοικτών ζητημάτων εν όψει των συναντήσεων με τους εκπρόσωπους των δανειστών.
Το ζήτημα της προστασίας κύριας κατοικίας από πλειστηριασμούς θα τεθεί εγκαίρως, σχολίαζαν κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καθώς, όπως σημειώναν υπάρχει ένα ολόκληρο νομικό θέμα που διερευνάται διεξοδικά.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου