Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

ΠΥΡΓΟΣ: ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ.



 Σε ΧΥΤΑ της Δυτ. Ελλάδας με απόφαση της Κυβέρνησης αναμένεται να μεταφερθούν τα σκουπίδια των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. Αυτό αποφασίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες στην πρώτη σύσκεψη παρουσία του υπουργού Εσωτερικών κ. Βούτση, του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη και των συναρμόδιων Γενικών Γραμματέων. Πιθανοί προορισμοί είναι ο ΧΥΤΑ Στράτου στην Αιτωλοακαρνανία και ο ΧΥΤΑ Φλόκα στην Δυτική Αχαΐα (πηγή: patrisnews.com).

Στη σημερινή συνάντηση στην Αθήνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, τον Γ.Γ. του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη, τον Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο, και το Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ.Καπετάνιο, ρίχνουν τις ελπίδες τους για επίλυση του ζητήματος των απορριμμάτων των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες του νομού.
Βασικό μέλημα του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ.Γεωργιόπουλου και των Δημάρχων Πύργου κ.Λιατσή και Αρχαίας Ολυμπίας κ.Κοτζιά είναι η απόσπαση της υπογραφής μια Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα υποχρεώνει γειτονικούς ΧΥΤΑ να δεχτούν τα απορρίμματα που βρίσκονται στους δρόμους του Πύργου. «Οτιδήποτε άλλο στην παρούσα χρονική στιγμή θα θεωρηθεί αποτυχία» σημειώνει το patrisnews.com.
Όπως διαμηνύουν σε κάθε κατεύθυνση, η λύση πια δεν βρίσκεται στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά των συναρμόδιων υπουργών. Άλλωστε για αυτά τα απορρίμματα που βρίσκονται σε κατάσταση προχωρημένης σήψης, αποτελώντας κίνδυνο για τη δημόσια υγεία δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη μεταφορά τους σε ΧΥΤΑ.
Να σημειώσουμε πάντως πως ήδη η συντονιστική επιτροπή των κατοίκων της Δυτικής Αχαΐας για το ΧΥΤΑ Φλόκα με νέα ανακοίνωση-καταγγελία διαμηνύει πως δεν πρόκειται να συναινέσει στη μεταφορά απορριμμάτων από το δήμο του Πύργου.
Ωστόσο, στον κ.Τσιρώνη θα πρέπει να παρουσιαστεί και ένα μεσοπρόθεσμο πλάνο προσωρινής διαχείρησης, που θα δίνει εγγυήσεις στην κυβέρνηση πως η κατάσταση δε θα οδηγηθεί ξανά σ’ αυτό το σημείο. Εδώ θα προκριθεί η λύση της δεματοποίησης των απορριμμάτων όπως έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, που συνδράμει και αυτός από τη δική του πλευρά στις συζητήσεις.
Οριακή κατάσταση
Η κατάσταση στους δρόμους του Πύργου καθημερινά χειροτερεύει με τους σωρούς των απορριμμάτων να «καπνίζουν» καθ΄όλη τη διάρκεια της μέρας μετά το μπαράζ των νυχτερινών εμπρησμών των τελευταίων ημερών. Όπως, επισημαίνουν ειδικοί, η καύση αποτελεί τρομερό λάθος, καθώς απελευθερώνονται επικίνδυνα τοξικά αέρια που βλάπτουν και το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
«Στα κάγκελα» οι πολίτες
Οι αντιδράσεις των πολιτών που βιώνουν καθημερινά το αδιέξοδο κορυφώνονται μέρα με τη μέρα, με τις εικόνες των σκουπιδιών μπροστά στην είσοδο του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου να κάνουν το γύρω της Ελλάδας, μέσω των πανελλαδικών ΜΜΕ που έχουν στρέψει, έστω και καθυστερημένα τα βλέμματά τους στην πόλη, αναδεικνύοντας το πρόβλημα. Οι εικόνες προκαλούν ποικίλα σχόλια και οι πολίτες προειδοποιούν πως θα υπάρξει και συνέχεια.
Ήδη, σήμερα στις 10 το πρωί στην πλατεία ΟΤΕ, έχει δοθεί το ραντεβού από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου και Περιχώρων, που καλεί φορείς, συλλόγους, σωματεία,  και νεολαία σε δυναμική συγκέντρωση με στόχο λίγη ώρα αργότερα τον αποκλεισμό των κύριων εισόδων της πόλης του Πύργου.
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου Παναγιώτης Γιάνναρος ο κίνδυνος ασθενειών ιδιαίτερα στους συνταξιούχους, που συγκαταλέγονται στις ευπαθείς ομάδες, είναι πλέον ορατός.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου