Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Δήλωση του Χρήστου Ζησάκου μέλους του Δ.Σ. της ΠΕΔ Κ.Μ.



Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, σχετικά με τα αποθεματικά των ΟΤΑ, η Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία δεν ψήφισε το ψήφισμα της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔΚΜ, και δηλώνει:
·         Ως προς τη διαδικασία, τη διαφωνία της, από πάγια θέση αρχής, για την επιλογή της ρύθμισης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Κατά δήλωση της Κυβέρνησης, επιλέχθηκε η επείγουσα κίνηση, επειδή στη Βουλή αυτές τις μέρες δεν βρίσκονταν προς ψήφιση κάποιο νομοσχέδιο, δεν απηχεί στην αντίληψή της και δεν πρόκειται να καταστεί κανόνας.
·         Την απόλυτη προσήλωσή της στη διαρκή διαβούλευση, που θα έπρεπε να είχε προηγηθεί, με τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

·         Ως προς την ουσία, αυτή η πρακτική ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και του κόσμου και είναι εύλογη αφού το κράτος αντλεί προσωρινή βραχυχρόνια ρευστότητα μέσω «εσωτερικού» δανεισμού από τους ίδιους φορείς, τους οποίους το ίδιο επιχορηγεί μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
·         Αφορά τα διαθέσιμα που οι Δήμοι δεν έχουν ανάγκη.
·         Πολλοί Δήμοι της χώρας το έχουν ήδη πράξει ανεξάρτητα από την ΠΝΠ, τοποθετώντας τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος και όχι σε ιδιωτικές Τράπεζες, στις οποίες ο κάθε Δήμος τοποθετούσε τα διαθέσιμά του σε επενδυτικά προϊόντα - προθεσμιακές καταθέσεις - κάνοντας τη δική του συναλλαγή με τις ιδιωτικές Τράπεζες.
·         Το ενδιαφέρον των Δημάρχων του μνημονιακού τόξου είναι υποκριτικό και προσχηματικό, διότι επί πέντε χρόνια δέχθηκαν με χλιαρές αντιδράσεις μόνο στο επίπεδο της εκφώνησης: απολύσεις εργαζομένων, κατάργηση δομών, μειώσεις μισθών, μείωση των πόρων πάνω από 65%, το Παρατηρητήριο Οικονομικής «Υποτέλειας» του Φούχτελ, χωρίς να έχουμε ανάλογες αντιδράσεις.
·         Η κατάργηση του Αυτοδιοίκητου αποτέλεσε συνειδητή πολιτική επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων και όχι προσωρινή ανάγκη.
·         Η πλειοψηφία της ΠΕΔΚΜ και της ΚΕΔΕ, δεν κατανοεί την ανάγκη της χώρας για βραχυχρόνιο εσωτερικό δανεισμό και συντάσσεται με τις υστερικές φωνές των προηγούμενων κυβερνήσεων και των ΜΜΕ, που επιθυμούν για τη χώρα, υποταγή ή χρεοκοπία και όχι μια αξιοπρεπή διαπραγμάτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου