Νέα δεδομένα και νέα τροπή στη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές προσδίδει η απόφαση της κυβέρνησης και της Βουλής για δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή επί του τελεσιγράφου των θεσμών.


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ έχει συνεχείς επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν πολλά ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, προσανατολίζεται να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης αύριο ή μεθαύριο.
Σ' αυτήν, πιθανότατα, θα εξεταστεί και το αίτημα που υπέβαλε ο Έλληνας πρωθυπουργός για ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας, ώστε να διεξαχθεί το δημοψήφισμα υπό κανονικές συνθήκες και να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.
Η Άν. Μέρκελ, η οποία είχε χθες συνομιλίες με Ομπάμα και Ολάντ, συγκάλεσε για σήμερα το πρωί σύσκεψη με τους αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των γερμανικών κομμάτων, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος συγκάλεσε μίνι υπουργικό συμβούλιο.
Να εργαστούν για μια βιώσιμη λύση με την Ελλάδα, εξετάζοντας και την αναδιάρθρωση του χρέους, καλεί Ευρωπαίους και ΔΝΤ η Ουάσιγκτον.

* Επικοινωνία Μέρκελ με Ομπάμα και Ολάντ  * Παρέμβαση Λιου σε Ευρωπαίους - ΔΝΤ: Βιώσιμη λύση με ρύθμιση του χρέους  * Συμφωνία με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά για την Ελλάδα ζητούν Σοσιαλδημοκράτες, Ευρωπαϊκή Αριστερά, Πράσινοι