Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων: Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για να αλλάξει το πρόσωπο της πόλης (video) Του Τάσου Γιαννόπουλου


Το πάντα φλέγον θέμα του ΧΥΤΑ και της προοπτικής οριστικού κλεισίματός του απασχόλησε την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και της Ριζοσπαστικής Κίνησης Φυλής στην πλατεία των Άνω Λιοσίων.  Να εκπονήσει και ο δικός μας δήμος τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, να μπει χρονοδιάγραμμα για το οριστικό κλείσιμο  της χωματερής, να μπει φραγμός στη δημιουργία νέων μονάδων επεξεργασίας, να ιδρυθεί ταμείο για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών («ώστε να πάψει και η καραμέλα των αντισταθμιστικών), οι βασικές διεκδικήσεις της Ριζοσπαστικής Κίνησης Φυλής όπως τις ανέπτυξε ο επικεφαλής της παράταξης και δημοτικός σύμβουλος, Κ. Λουμιώτης.


Το γενικό περίγραμμα του νέου μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων σκιαγράφησε η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Καφαντάρη κάνοντας λόγο για μία διαχείριση προς όφελος της κοινωνίας, με συμμετοχή των δημοτών και μακριά από τη λογική των φαραωνικών έργων.

Ο Ν. Σακούτης, από την Πετρούπολη, έκανε αντιπαραβολή των δύο σχεδίων διαχείρισης των απορριμμάτων: Από τη μία, η (προηγούμενη) λογική των φαραωνικών έργων, των σύμμικτων απορριμμάτων, των ΣΔΙΤ (επί της ουσίας, της εκχώρησης δημόσιων πόρων σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα) και από την άλλη το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων με έμφαση στην αποκέντρωση των δραστηριοτήτων σε δημοτικό επίπεδο, την αναβάθμιση του ρόλου των δήμων, την ανακύκλωση, τη μικρή κλίμακα των μονάδων επεξεργασίας, την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Όπως τόνισε, μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αναθεώρηση των περιφερειακών σχεδιασμών αλλά και των τοπικών σχεδίων διαχείρισης (ήδη, δήμοι όπως αυτός της Νέας Ιωνίας , της Νέα Φιλαδέλφειας κ.α έχουν εκπονήσει τέτοια σχέδια) «για να περάσουμε στην πράξη». Αξίζει να δείτε στο σχετικό βίντεο του cityface.gr τους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης των Απορριμμάτων, το οποίο θα μπει πολύ σύντομα σε εφαρμογή «παρά τις αντιδράσεις από τα μεγάλα συμφέροντα».

Ο Θωμάς Μπιζάς, χρόνια εμπλεκόμενος με τα κινήματα για την εναλλακτική διαχείριση, ανέλυσε τις μέχρι τώρα βασικές πρωτοβουλίες  της περιφερειακής αρχής της Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων: Από την επιστολή της Ρ. Δούρου προς τους δημάρχους για την εκπόνηση τοπικών σχεδίων (όλοι οι ΟΤΑ υποχρεούνται να καταρτίσουν τέτοιο σχέδιο) , την ακύρωση των διαγωνισμών των φαραωνικών εργοστασίων στη Φυλή («ακύρωση, χωρίς την οποία δεν θα είχε νόημα η συζήτηση για το εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης καθώς η περιοχή μας θα παρέμενε ισόβιος σκουπιδότοπος»), την πρωτοφανή (μετά το 1993) απόφαση να δοθούν στοιχεία για τα (αμαρτωλά τις περισσότερες φορές) αντισταθμιστικά που έχουν δοθεί σε όλους τους δήμους της Αττικής, μέχρι την αλλαγή του μοντέλου συγκεντρωτικής διαχείρισης των απορριμμάτων με έδρα την πολύπαθη Φυλή, οι μέχρι τώρα δράσεις οδηγούν σε μια άλλη λογική επεξεργασίας.

Το 60% των απορριμμάτων θα (πρέπει να) βρίσκεται πλέον υπό τη διαχείριση των δήμων. Μπορείτε να δείτε την ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του Θ. Μπιζά (ο οποίος εκτίμησε ότι στο τέλος του 2018 θα πάψει Φυλή να είναι χώρος τελικής διάθεσης απορριμμάτων, μετά και το γέμισμα των νέων κυττάρων). Ακολούθησαν παρεμβάσεις από το κοινό που έδειξε μεγάλη προσμονή για την ταχύτατη εφαρμογή των σχεδίων ώστε να πάψει η Φυλή να επωμίζεται όλο το βάρος των σκουπιδιών και να μη μείνουν οι υποσχέσεις για ήπια και φιλική στο περιβάλλον διαχείριση σχέδια επί χάρτου.

VIDEOS:


 ΠΗΓΗ:













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου