Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Ξαφνικά οι φωνές και τα «όπλα» σίγησαν! Τι έγινε ρε παιδιά;

Την δράση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) στο σωματείο μπορούμε να τη χωρίσουμε σε τρεις περιόδους:
Α. Η δημοτική περίοδος με δήμαρχο τον κ. Καμπάκα, όπου υπήρξε μια υποτονική, σε σχέση με το παρελθόν δράση, όπου ουσιαστικά η τότε δημοτική αρχή έμεινε στο απυρόβλητο σε βασικές της επιλογές, όπως η ίδρυση και η λειτουργία ΚΟΙΝΣΕΠ, οι προσλήψεις μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, οι παρεμβάσεις σε βάρος εργαζομένων, η μη αλλαγή του ΟΕΥ, ο διορισμός προϊσταμένων κλπ.

         Β. Η σύντομη δημοτική περίοδος με δήμαρχο τον κ. Κοντόσταυλο, όπου δεν τον άφησαν σε χλωρό κλαρί, από την πρώτη μέρα, απαιτώντας να λυθούν ως δια μαγείας όλα τα συσσωρευμένα προβλήματα, ακόμα και πριν επισήμως αναλάβει, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση η συκοφαντία ότι απολύθηκαν εργαζόμενοι, ενώ στην πραγματικότητα ήταν οι κατάργηση των ΚΟΙΝΣΕΠ και η μη ανανέωση των προγραμματικών τους συμβάσεων με το Δήμο, διεκδικώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και
Γ. Η περίοδος από την εκλογή της νέας δημοτικής αρχής του κ. Η. Σταμέλου (KKE), (30/11/2014) όπου σήμανε γενικό σιωπητήριο, ενώ τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια, πολύ περισσότερο που βασικές τους δεσμεύσεις, όπως η επαναπρόσληψη των συναδέλφων από την ΚΟΙΝΣΕΠ ή η άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων εγκαταλειφθήκαν ή ξεχάστηκαν. Αντίθετα προχωρά σε προσλήψεις διμηνιτών στην ΚΕΔΗΚ, ανανέωση των διμηνιτών στους παιδικούς σταθμούς και σχεδιάζει την πρόσληψη των πενταμήνων της κοινωφελούς εργασίας. Πού βρίσκεται αλήθεια η λίστα των αιτημάτων μας, που από την πρώτη μέρα εγκατάστασης της δημοτικής αρχής Κοντόσταυλου απαιτούνταν οι επίλυσή τους.
Να περίμεναν άραγε τη νέα κυβέρνηση για να επανακάμψει η εκ του ασφαλούς «αγωνιστικότητά» τους, όπου τότε αυτοί μπορούν να ζητάνε οτιδήποτε και να ρίχνουν τα δικά τους αδιέξοδα στη νέα κυβέρνηση;
Εκτός αν αυτή την περίοδο ασχολούνται με αλλότρια καθήκοντα, που όμως δεν συνάδουν με την ιδιότητα των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων, αλλά προσομοιάζουν με την ιδιότητα κομματικών «κομισάριων», γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να εξηγήσουμε την έγγραφη, προς το σωματείο, καταγγελία εργαζομένης – δεν μας επιδόθηκε ακόμη από τον πρόεδρο ως όφειλε - όπου αναφέρεται ότι τη λίστα αυτών που θα εργάζονταν για τις εκλογές, την κατάρτησαν και μέλη της διοίκησης του σωματείου που είναι μέλη του ΠΑΜΕ, χωρίς καμιά αρμόδια υπηρεσιακή ιδιότητα.
Εμείς καταγγέλλουμε αυτή την απραξία - από το Νοέμβρη έχει να συνεδριάσει το ΔΣ - και την απαράδεκτη παρέμβαση σε ζητήματα που υποβαθμίζουν τη δράση του σωματείου στα μάτια των εργαζομένων και διεκδικούμε την στελέχωση όλων των υπηρεσιών του δήμου με μόνιμο προσωπικό. Χαιρετίζουμε τις πρώτες διακηρύξεις της νέας κυβέρνησης για επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων της μνημονιακής περιόδου, στην σταδιακή αποξήλωση όλων των μνημονιακών νόμων, που διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα, την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751€ στον ιδιωτικό τομέα και όλου του θεσμικού οπλοστασίου για τις ΣΣΕ και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Κάνουμε όμως καθαρό σε όλες τις πλευρές πως εμείς θα στηρίξουμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων, του λαού και της χώρας και θα σταθούμε απέναντι με όρους μαζικού κινήματος σε κάθε προσπάθεια υπαναχώρησης ή ενεργειών και μέτρων που έρχονται σε αντίθεση με δικαιώματα, διεκδικήσεις και θέσεις του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος. Μια ανάλογη στάση θα πρέπει να κρατήσει και η παράταξη του ΠΑΜΕ και όχι να μετατρέπεται σε εργοδοτικό εξάρτημα, όπως έκανε και στο παρελθόν.
Πρώτιστα όμως τονίζουμε πως στην υπόθεση της ανατροπής των αντιλαϊκών και αντεργατικών πολιτικών και στο άνοιγμα του δρόμου για ριζικές αλλαγές και ανατροπές σε βάρος των δυνάμεων του κεφαλαίου και υπέρ των εργαζομένων, δεν αρκούν μόνο οι καλές προθέσεις ή ανάθεσή τους σε κάποιους άλλους ή στους ειδικούς. Επιβάλλουν την ενεργή συμμετοχή όλων και την ανάπτυξη μαζικών ταξικών και λαϊκών αγώνων από ένα συνδικαλιστικό κίνημα, που πρώτο μέλημά του δεν θα είναι το κόμμα, η δημοτική αρχή ή η κυβέρνηση, αλλά τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου