Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Η ΜΠΟΜΠΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΑΝ ΘΑ ΣΚΑΣΕΙ, ΘΑ ΣΚΑΣΕΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΕΡΙΑ . του Θωμά Μπιζά.



Ας  μην μασάμε τα λόγια μας. Την  ευθύνη για λύση του προβλήματος των σκουπιδιών στην Αττική τώρα την έχει η δική μας αριστερά και η μπόμπα αν θα σκάσει , θα σκάσει στα χέρια μας.
Έχουμε πει  πολλές φορές για το πώς φτάσαμε ως εδώ και πως το λόμπυ των σκουπιδιών με βάση τον ΧΥΤΑ της Φυλής,   έστησε αυτό το παρωχημένο και συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης που  υπάρχει ως  σήμερα .
Έχουμε πει πολλές φορές πως  ο ΧΥΤΑ της Φυλής είναι ζήτημα χρόνου να μην μπορεί πλέον να δέχεται απορρίμματα και πως υπάρχει ο κίνδυνος  αν δεν βρεθούν άμεσα οι νέοι χώροι τελικής διάθεσης  , τότε οι εικόνες που βλέπουμε σήμερα στον Πύργο και στην Τρίπολη θα είναι κυριολεκτικά τίποτα μπροστά σε αυτές που θα ζήσουμε στην Αττική.
Αν δεν έχουμε έτοιμες τις  λύσεις μέχρι το Φθινόπωρο του 2015 και αν δεν ξεκινήσουν άμεσα οι κατασκευές των νέων  εγκαταστάσεων τότε είναι βέβαιο πως θα ζήσουμε ένα πραγματικό περιβαλλοντολογικό μακελειό στην Αττική.

Η μοίρα το έφερε,  αυτό το τεράστιο πρόβλημα για την Αττική να το διαχειριστεί η αριστερά.
Η κυβέρνηση που μετέχει ο  ΣΥΡΙΖΑ ,  η Περιφέρεια Αττικής  με την Ρένα Δούρου και την Δύναμη Ζωής και ο ΕΔΣΝΑ έχουν τώρα την ευθύνη –και την δύναμη- να βρουν και να δώσουν τις λύσεις που δεν δόθηκαν για δεκαετίες ολόκληρες.
Τα πρώτα σωστά βήματα έγιναν με την κατάργηση των διαγωνισμών για τις μονάδες επεξεργασίας και  με την πρόταση προς τους δήμους να ξεκινήσουν άμεσα την σύνταξη και την εφαρμογή των τοπικών σχεδίων διαχείρισης με έμφαση στην διαλογή στην πηγή.
Επιδίωξη μας είναι να πετάμε όλο και λιγότερα σκουπίδια, να σπαταλάμε όλο και λιγότερους φυσικούς πόρους.  
Όμως ας μην γελιόμαστε. Τα βήματα αυτά θα είναι στο κενό αν δεν έχουμε άμεσα και τους νέους χώρους τελικής διάθεσης. Χωρίς νέους χώρους τελικής διάθεσης είναι αδύνατο να υλοποιήσουμε και τα  προγράμματα της εναλλακτικής διαχείρισης.
Τώρα την πρώτη ευθύνη να  βρούμε αυτούς τους χώρους και  να κάνουμε τις νέες εγκαταστάσεις ασφαλούς τελικής διάθεσης την έχουμε εμείς. Την έχει η δική μας αριστερά.
Τώρα θα πρέπει να αποδείξουμε πως δεν είμαστε εμείς η αριστερά του τίποτα που λέει πολύ εύστοχα και ο Γιάννης Πανούσης.
Η αριστερά του τίποτα υπάρχει και θα είναι στην απέναντι πλευρά.
 Θα λέει όχι στα τοπικά σχέδια, θα λέει όχι στους νέους χώρους τελικής διάθεσης, θα λέει όχι στα τέλη ταφής  θα λέει να στέλνουμε στην Κίνα τα σκουπίδια μας και στην πράξη θα συντάσσεται με αυτούς που καταγγέλλει .
Με αυτούς που κερδοσκοπούν σε βάρος της κοινωνίας από το σημερινό παρωχημένο μοντέλο και με αυτούς που έχουν έτοιμες τις λύσεις και περιμένουν στην γωνιά  για τις φαραωνικές μονάδες καύσης.
Εμείς δεν δικαιούμαστε να είμαστε η αριστερά του όχι και του τίποτα .
Πρέπει γρήγορα να καταλάβουμε πως αν σκάσει η μπόμπα στα χέρια μας,  δεν θα  φταίνε οι άλλοι.
Δικιά μας είναι πλέον η ευθύνη.
                                                                                                                 Θωμάς Μπιζάς. 

1 σχόλιο:

  1. Σύντροφε Θωμά τηρουμένων των ανύπαρκτων δυνατοτήτων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και των υπαρκτών καταστάσεων στην κοινωνία, αλλά και πέραν των διακηρύξεων εντυπωσιασμού, "Φωνή βοόντως εν τη ερήμω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή