Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Αυθαίρετα(;) σενάρια για τους νέους ΧΥΤΥ στην Αττική . του Θωμά Μπιζά.



Ας υποθέσουμε λοιπόν πως με τα τοπικά σχέδια διαχείρισης (ΤΣΔ)  και την διαλογή στην πηγή,  στο τέλος του 2020 θα καταφέρουμε να μειώσουμε  τα σκουπίδια που θάβουμε σήμερα στην Αττική  κοντά στο 60% .  Τότε λοιπόν θα έχουμε εκτρέψει από την ταφή 1.080.000 τόνους από τους  1.800.000 που θάβουμε σήμερα.  Σημείωση :(ο στόχος του 60% ως το τέλος του 2020 είναι ένας εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος).
Είναι ευνόητο πως για να  πετύχουμε   αυτόν τον στόχο ,  θα πρέπει  εντός του 2015 να έχει ξεκινήσει η εφαρμογή των  τοπικών σχεδίων διαχείρισης και να  στηθούν  οι πρώτες αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όσο γρήγορα και αν εφαρμοστούν τα ΤΣΔ,  τον αισιόδοξο στόχο του 60%,  θα τον πετύχουμε  στο τέλος του 2020.  Αυτό σημαίνει πως η μείωση του όγκου θα είναι σταδιακή και πως  στα πρώτα χρόνια της εφαρμογής των ΤΣΔ , τα ποσοστά εκτροπής θα είναι μικρότερα. Ας το προσπεράσουμε όμως αι αυτό.
Ας υποθέσουμε λοιπόν πως  στο ενδιάμεσο , δηλαδή  στο τέλος του 2018,  θα εκτρέπουμε  το 50% από τους  1.080.000 τόνους . Δηλαδή  500.040 τόνους .

Αυτό σημαίνει πως ως το τέλος του 2018,  θα εξακολουθούμε να έχουμε  1.260.000 τόνους πού θα πρέπει  να θάβουμε .  
Με δεδομένο πως η Φυλή μετά το 2018 δεν θα μπορεί πλέον να δέχεται απορρίμματα για ταφή,  θα πρέπει να βρεθούν χώροι και να κατασκευασθούν νέοι ΧΥΤΥ που να μπορούν να δέχονται  τουλάχιστον 1.260.000 τόνους τον χρόνο.
Αν βρεθούν μόνο  δυο χώροι και γίνουν μόνο δύο νέοι ΧΥΤΥ ,  θα πρέπει ο κάθε ένας από αυτούς να είναι δυναμικότητας 630.000 τόνων.  Αν οι νέοι ΧΥΤΥ που θα γίνουν είναι  τέσσερεις,   τότε θα  είναι δυναμικότητας 315.000 τόνων   και ούτω καθεξής.
Άρα θα πρέπει να βρούμε  πιο πολλούς χώρους για ΧΥΤΥ  για να είναι  πιο μικροί και πιο ασφαλείς .  
ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΧΥΤΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ
 Έχοντας πιάσει λοιπόν όλους τους ποσοτικούς στόχους της εκτροπής ,   μέχρι το τέλος  του 2018 θα χρειαστούμε περίπου δέκα  ΧΥΤΥ  σαν του Γραμματικού! 
Ο ΧΥΤΥ Γραμματικού είναι σχεδιασμένος να δέχεται ολόκληρο τον χρόνο 120.000 τόνους υπολειμμάτων .  Δηλαδή όσες ποσότητες απορριμμάτων δέχεται η Φυλή μόνο σε 20 μέρες ! Για να γίνει ακόμα πιο κατανοητό το μέγεθος του ΧΥΤΥ Γραμματικού,  ας  τον συγκρίνουμε με τον σταθμό μεταφόρτωσης (ΣΜΑ)  Σχιστού.
 Σήμερα  ο  ΣΜΑ Σχιστού δέχεται κάτι παραπάνω από 170.000 τόνους τον χρόνο  για μεταφόρτωση , ενώ ο ΧΥΤΥ Γραμματικού σε πλήρη λειτουργία θα δεχόταν 120.000. Δηλαδή 50.000 τόνους λιγότερους από τον ΣΜΑ Σχιστού.
Να σημειωθεί ότι ο ΣΜΑ Σχιστού προ της κρίσης δεχόταν τις διπλάσιες ποσότητες από σήμερα,  δηλαδή αρκετά πάνω από 300.000 τόνους.   
Τα παραδείγματα δίνονται για να κατανοήσουμε τα μεγέθη των εγκαταστάσεων που προβλέπονται από τον ισχύοντα ΠΕΣΔΑ και αυτών που χρειάζονται στην αποκεντρωμένη διαχείριση.
Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ.
Λένε ορισμένοι. Να μην κάνουμε πουθενά ΧΥΤΥ και να κάνουμε μονάδες επεξεργασίας.
Ωραία . Και λοιπόν;
Και τις μονάδες επεξεργασίας σε ποιες περιοχές της Αττικής θα τις κάνουμε;
Και ύστερα τι μονάδες επεξεργασίας θα είναι αυτές;   Μονάδες μηχανικής διαλογής; Μονάδες βιοξήρανσης; Μονάδες καύσης;  
Και με τα υπολείμματα των μονάδων αυτών τι θα κάνουμε;
Θα πρέπει οι μονάδες να είναι εντός ή εκτός της Αττικής;  Και αν είναι εκτός της  Αττικής που θα πρέπει  να είναι;
Δεν είναι σοβαρές κουβέντες αυτές. Οι νέοι ΧΥΤΥ και οι νέες ΜΕΑ στην Αττική πρέπει να είναι μέρος ενός ενιαίου δικτύου  αποκεντρωμένων εγκαταστάσεων εντός της Αττικής.
Η «ΛΥΣΗ» ΣΓΟΥΡΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Ο κ. Σγουρός και το εργολαβικό λόμπυ ήταν  ξεκάθαροι . Πρότειναν  ως σωτήρια λύση , τις θηριώδεις μονάδες επεξεργασίας με κέντρο την Φυλή .
Ο κ Σγουρός ήθελε το 90% των απορριμμάτων της Αττικής,  να πηγαίνει  για πάντα στην Φυλή.  Αργότερα θα έστηναν εκεί δίπλα και μια μονάδα καύσης και ένα ΧΥΤΑ για την τέφρα, και το θεάρεστο έργο της διάσωσης της Αττικής θα είχε ολοκληρωθεί με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.
Η νέα περιφερειακή αρχή με την Ρένα Δούρου  απέρριψε αυτήν την πρόταση και ζητά την συνεργασία των δήμων για τα τοπικά σχέδια,  με έμφαση την διαλογή στην πηγή και τις ήπιες αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις.
Με αυτήν την  λύση   θα μειώνονται συνεχώς  τα απορρίμματα που οδηγούνται στην ταφή   και έτσι θα υπάρχει  όλο και μικρότερη ανάγκη για νέους  ΧΥΤΥ.
Οι δήμοι της Αττικής  ανταποκρίνονται καλά και τα τοπικά σχέδια μπαίνουν σιγά- σιγά στην ζωή μας αλλά αυτό δεν φτάνει.
Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς . Ακόμα και τα καλύτερα τοπικά σχέδια να κάνουμε , τα επόμενα χρόνια θα εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νέους ΧΥΤΥ και νέες ΜΕΑ.
Όσο πιο πολλούς χώρους βρούμε,  τόσο πιο μικρούς και πιο ασφαλείς ΧΥΤΥ θα έχουμε.
Και οι δήμοι που σχεδιάζουν εγκαταστάσεις μεταφόρτωσης όπως ο Δήμος Αθηναίων στον Ελαιώνα πρέπει να αλλάξουν προσανατολισμό και να δουν διαφορετικά την υπόθεση της επεξεργασίας.
Αυτή είναι η αλήθεια. Και τώρα που  έφτασε ο κόμπος στο χτένι κανείς δεν μπορεί να κοροϊδεύει κανένα.
Αυτοί που λένε ΟΧΙ ΧΥΤΥ  στα μέρη μας, θα πρέπει να πουν  και σε ποια μέρη θα πρέπει να γίνουν οι ΧΥΤΥ.
Αυτοί που λένε ΟΧΙ  ΜΕΑ στα μέρη μας , θα πρέπει να πουν και σε ποια μέρη να γίνουν οι ΜΕΑ.
Τα βάρη που σήκωνε τόσα χρόνια η Φυλή,  θα πρέπει τώρα να μοιραστούν  με ορθολογικό και δίκαιο τρόπο σε όλη την Αττική.
Δεν είναι μόνο θέμα δικαιοσύνης αλλά και ορθολογικής κατανομής .

Υ.Γ  Η  κουβέντα για την καύση  των υπολειμμάτων στο εξωτερικό αν δεν είναι ένας φτηνός λαϊκισμός , είναι ύποπτη και γίνεται για να βάλει στο κόλπο τους εγχώριους καυστηρατζήδες που ποντάρουν σε μια πιθανή αποτυχία της αποκεντρωμένης διαχείρισης. 
Δεν υπάρχει καύση εσωτερικού και εξωτερικού.
Για να το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή. Αν πιστεύουν σοβαρά  πως η λύση είναι  η καύση, ας προτείνουν οι μονάδες καύσης  να γίνουν στον δήμο τους. Τότε ίσως πείσουν και εμάς τους δύσπιστους.
Θωμάς Μπιζάς.








3 σχόλια:

  1. ο ΧΥΤΑ του Μαραθώνα ,έχει σχεδιαστεί παράνομα 1. πάνω σε ρέματα !!! 2. δίπλα σε ενεργό σεισμικό ρήγμα 3. πάνω από έδαφος υδατοπερατό,χωρίς να γίνουν υδρολογικές έρευνες και 4. με κλίση του κυττάρου πανω από 60% (απαγορευτική για απόθεση) ...ΑΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΠΟΙΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΜΕΛΕΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΕΝΕΚΡΙΝΑΝ!!! Γι αυτό,άλλωστε ήδη η Επιτροπή ζητά πίσω την χρηματοδότηση!!! ...Για τα λοιπά στο e-fimerida.blogspot.gr ΄΄η στο konkoul.blogspot.gr!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΠΙΖΑ,

    Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ κου Ι. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΜΑΝΔΡΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

    ΕΙΠΕ ΟΤΙ Η ΚΑΡΚΙΝΟΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΦΥΛΗΣ

    ΘΑ ΓΕΜΙΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ

    ΓΙΑ ΘΑΨΙΜΟ ΑΛΛΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ 2015.

    ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

    ΜΗΠΩΣ ΕΣΥ ΜΠΙΖΑ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΟΙΚΤΗ

    Η ΚΑΡΚΙΝΟΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΦΥΛΗΣ ΕΩΣ ΤΟ 2018 ΟΠΩΣ ΛΕΣ

    ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΧΩΡΟ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΙ...ΚΑΤΟΙΚΟΙ...ΤΗΣ...ΦΥΛΗΣ

    Α.....Π.....Α.....Ι.....Τ......Ο......Υ.......Ν

    ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ, ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ

    Η ΚΑΡΚΙΝΟΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΑΠΟ ΤΟ 1960.

    ΑπάντησηΔιαγραφή