Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Συμβολή στην διαβούλευση ΠΕΣΔΑ της Αριστέας Βάβουλα και του Κώστα Βάβουλα.


Η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ ως έχει προταθεί από τον ΕΣΔΝΑ αναφέρεται μόνο στην αλλαγή του τρόπου διαχείρισης απορριμμάτων με την εναρμόνιση του στον νόμο 4042/2012 που ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο την οδηγία 2008 / 98 / ΕΚ. Αυτό είναι ένα ορθό βήμα σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων το οποίο και ενστερνιζόμαστε.

Το δεύτερο και σημαντικό για την περιοχή μας θέμα που αφορά χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής δεν αναδεικνύεται ξεκάθαρα από τη συγκεκριμένη μελέτη. Είναι το πρώτο πράγμα που απαιτούν οι κάτοικοι της Φυλής και των όμορων δήμων. Ζητάμε να διευκρινίζεται στην μελέτη με τίμιο τρόπο το σαφές χρονοδιάγραμμα κλεισίματος της χωματερής που κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να γίνει πριν το πέρας της θητείας του περιφερειακής αρχής

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της χωματερής- που χαρακτηρίστηκαν ως μνημείο περιβαλλοντικού χάους και ανθρώπινου πόνου από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- στην περιοχή μας ως προς την υγεία και το φυσικό περιβάλλον, προκάλεσαν πολλές φορές την έντονη αντίδραση των κατοίκων της Φυλής και των όμορων δήμων με κορύφωση τη δημιουργία της Διαδημοτικής επιτροπής (το 2003) η οποία με δυναμικές παρεμβάσεις διεκδίκησε και έκανε πεποίθηση στους πολίτες το κλείσιμο της χωματερής -στο οποίο αντιδρούσαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις οι τότε δήμαρχοι και η νομαρχία της εποχής. Κατάληξη ήταν η δίωξη πολλών εξ ημών αλλά ταυτόχρονα η δημιουργία των προϋποθέσεων μέσω των αγώνων μας για την εκλογή της σημερινής πλειοψηφίας. Έχουμε επίσης εμπιστοσύνη στην περιφερειακή αρχή για τη δέσμευση να απομακρυνθεί ο αποτεφρωτήρας νοσοκομειακών αποβλήτων από την περιοχή της ήδη υπάρχουσας χωματερής (ειρήσθω εν παρόδω δεν έχει καμία σχέση με το συγκεκριμένο χώρο) και βέβαια να υπάρξει δέσμευση ότι δεν θα αλλάξει η χρήση του αποτεφρωτήρα απο καύση νοσοκομειακών σε καύση σύμμεικτων σκουπιδιών. Θεωρούμε επιπλέον ότι με το τέλος λειτουργίας της χωματερής θα πρέπει να κλείσει και το ΕΜΑΚ, ένα ενεργοβόρο, κοστοβόρο και φαραωνικό εργοστάσιο, που τα αποτελέσματά του είναι αμφισβητήσιμα, αφού όλα τα υλικά εκτός από χαρτί γυαλί και μέταλλο καταλήγουν και πάλι στη χωματερή.

Τρίτον η χωματερή όχι μόνο πρέπει να κλείσει, αλλά να υπάρξει η αποκατάσταση του χώρου και η μεταφροντίδα για τη μετενέργεια της (άλλωστε αναφέρεται ότι υπάρχει ειδικός λογαριασμός του ΕΔΣΝΑ γι' αυτό το σκοπό). Θεωρούμε λοιπόν ότι πρέπει να αναφερθούν στο σχεδιασμό και οι ενέργειες για την αποκατάσταση και την μετενέργεια του χώρου με χρονοδιάγραμμα. Επιπρόσθετα περιμένουμε να ολοκληρωθεί επιδημιολογική μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όσον αφορά τα προβλήματα υγείας που έχουν προκληθεί στους κατοίκους της περιοχής λόγω της χωματερής.
Βάβουλα Αριστέα, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής (ΠΕ Δυτικής Αττικής).
Βάβουλας Κων\νος, πρώτος επιλαχών Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Φυλης, μέλος του γραφείου της Νομαρχιακής ΕπιτροπήςΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αττικής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου